Een waterontharder die werkt op basis van hars en zout is een ionenwisselaar. Deze techniek wordt door Ecowater al sinds 1925 gebruikt voor het ontharden van water. Hierbij worden de kleine harsbolletjes gebruikt die ongewenste ionen uitwisselen tegen gewenste ionen. De bolletjes zijn verpakt in een tank of harscilinder.

AmySoft-harsDe bolletjes kunsthars zijn verzadigd met Na+ (natrium) ionen. Als ze in contact komen met kalkhoudend water dan zullen de Ca2+ (calcium) ionen die hierin opgelost zijn, uitgewisseld worden tegen natrium. Dit proces gaat door totdat de natrium-ionen zijn gebruikt (dus alle harsbolletjes voorzien zijn van een calciumion), dan kan de hars worden geregenereerd door deze te spoelen met opgelost NaCl (pekelwater). Hierna begint het proces opnieuw. De levensduur van de machine, is o.a. afhankelijk van de kwaliteit van de harssoort. Bij de Aqua Comfort machines wordt hars gebruikt dat zeker 30 jaar meegaat.

 

 Industriële of huishoudelijke waterontharder.

aqualuxe-e1366746878246Er is een enorm groot verschil tussen industriële en huishoudelijke waterontharders. Bij een industriële waterontharder spreken wij van een proceswater machine en een natte zoutbak. Deze machine wordt gebruikt in de horecaspoelkeuken of in een autowasstraat. In ieder geval wordt het water uit deze machine door ons geclassificeerd als “niet veilig drinkwater”.

Uitleg: Een waterontharder in de horecaspoelkeuken of autowasstraat regenereert elke dag of om de twee dagen. Dit heeft te maken met de hoeveelheid water dat wordt verbruikt. (regenereren is het spoelproces waarin de machine weer ontdaan wordt van de opgeslagen kalk) In een huishouden wordt in verhouding zo weinig water verbruikt dat de machine maar één keer per tien of veertien dagen regenereert.

 

aqualux-e1366746964336Is het gezin twee weken op vakantie, dan staat er gedurende vier weken niet gekoeld zoetwater in de ontharder of in de zoutbak. Er is dan weinig fantasie voor nodig om te beredeneren wat er in dat zoete ongekoelde water gebeurd. Bij de eerst volgende regeneratie spoelt dan de bacteriekolonie mee in de harsfles met alle gevolgen van dien.

Bacteriegroei komt, vroeger of later, altijd voor in een natte zoutbak. Deze systemen gebruiken ook beduidend meer zout, omdat het zout tot maximum verzadiging van het water kan oplossen. En deze waterontharders hebben vanwege hun constructie een kortere levensduur dan hun huishoudelijke broer.

 

De huishoudelijke waterontharders met een droge zoutvoorraad hebben geen last van bacteriegroei. Deze machines leveren qua constructie consumptiewater, en dus bedoelt voor het ontharden van ons drinkwater. Pekelwater wordt alleen aangemaakt tijdens de regeneratie en ook direct weer gebruikt. Daarna is er geen water meer aanwezig en droogt het zout weer op. Aqua Comfort levert waterontharders die voldoen aan alle veiligheidseisen en die zich hebben bewezen met de hoogste bedrijfszekerheid. Deze waterontharders hebben een zelflerende computerbesturing waar u onder meer kunt zien hoeveel water u nog kunt gebruiken (voor regeneratie), voor hoeveel dagen er nog zout voorradig is, het dagelijks water verbruik en het gemiddeld dag verbruik.

Kenmerkend voor de Aqua Comfort machines is dat het spoelwater tijdens de regeneratie tegengesteld loopt ten opzichte van de waterloop bij ontharding. Hierbij wordt het hars in de harstank opgeschud en kan een optimale regeneratie gegarandeerd worden. Ook zijn er Aqua Comfort machines verkrijgbaar met een ontsmettingsmodule voor nog meer veiligheid. Maar zoiets mag je ook verwachten van de marktleider met een productiecapaciteit van 600.000 toestellen per jaar.

Direct naar het contactformulier

Contact