Hoe installeer je een waterontharder?

Dit is een vraag die veel wordt gesteld omdat het niet altijd duidelijk is waar in de woning de ontharder wordt geplaatst. Wat wel duidelijk is dat de waterontharder aangesloten wordt na de watermeter en voor het eerste verdeelpunt. Op deze manier bent u er zeker van dat alle tappunten in en om de woning voorzien worden van zacht water.

Is de woning voorzien van een kruipruimte, dan boren wij in de vloer van de meterkast twee gaten naar die kruipruimte, gaan in de woning op zoek naar een plek waar de waterontharder kan staan, kelder, trapkast, berging, garage etc. Vanaf die plek boren wij ook twee gaten naar de kruipruimte, en monteren wij twee leidingen, door de kruipruimte, van de watermeter naar de ontharder en van de ontharder terug naar het verdeelpunt.

Is er geen kruipruimte, dan wordt er gekeken in de onmiddellijke nabijheid van de watermeter. Voorbeeld: door de achterwand naar de garage, via de zijwand naar de gang onder de kapstok, of wij gaan met de waterontharder naar de eerste of zelfs tweede verdieping. De aanvoer en retour leiding gaan dan bv. door een koof. Of wij monteren de waterontharder in de meterkast zelf, mits er ruimte voldoende is.

 

Zo installeer je een waterontharder

Installatieschema